Bubble Level, 2023

Tipping Point (1), 2023
Tipping Point (2), 2023

(videowerken)

Bubble level, 2023
Glazen potten, hout en zeewater.

Built on Glass and Sand, 2023
Glazen potten, glas (uit oude lijsten) zand, plastic zak, jute touw.

Met dank aan de inwoners van Ellemeet voor het helpen verzamelen van glazen potten.

Karl volgde het Zeeuwse artist in residence/ postacademische programma ‘Leeuwenpoort’ en werkte van februari tot en met juli 2023 in Zeeland. Tijdens deze werkperiode deed hen artistiek beeldend onderzoek naar het beruchtste kantelpunt van het antropoceen: klimaatverandering. Karlas verdiepte zich in de verschillende oorzaken, waaronder bevolkingsgroei, en de gevolgen hiervan, zoals: de stijging van de zeespiegel. Het resultaat van dit onderzoek was te zien in een solo expositie TIPPING POINT. Deze tentoonstelling was te zien van 22 juli t/m 20 augustus 2023 in de Bewaerschole, tentoonstellingruimte voor experimentele en actuele kunst in Burgh-Haamstede, Schouwen-Duiveland.

‘Niet een glazen bol, maar glazen torens geven een voorspelling van de toekomst;
de verwachting is tussen de 0,4 en 1 meter voor het einde van de eenentwintigste eeuw.’

Wanneer een natuurlijk proces uit balans raakt kan het een kantelpunt bereiken, waarbij geleidelijke verandering zichzelf gaat versterken en niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Dit is het geval bij de opwarming van de aarde door de verbranding van fossiele brandstoffen. We bevinden ons nu op het kantelpunt in de tijd in de geschiedenis van de mens. De aarde kan alleen opnieuw stabiel worden in een andere toestand. Gaat de samenleving op tijd veranderen? Wachten we op een technologische of wetenschappelijke oplossing? Kunnen we het tij nog keren of is het zand naar de zee dragen?  

De installaties in TIPPING POINT laten niet zien hoeveel tijd er precies verstreken is, maar maken enkel voelbaar dat er constant tijd verstrijkt. Het zachtjes bewegen en veranderen heeft iets rustgevends waardoor je niet direct gealarmeerd raakt, tot je bewust wordt van het kantelpunt.

 

Built on Glass and Sand, 2023