Niet zo ver van je bed, 2020

Voor hen eerste solo tentoonstelling in ruimteCAESUUR in Middelburg heeft Karl Karlas (1991) een aantal vakantiebestemmingen samengesteld. Karlas neemt je mee op reis maar je kiest zelf waar je heen gaat, je wordt alleen een stukje op weg geholpen. 

Hoe gaat reizen in tijden van epidemieën en in de toekomst? Plots was door COVID19 op vakantie gaan niet meer zo vanzelfsprekend. Van oudsher was reizen een luxe en niet voor iedereen. Inmiddels kan het merendeel zich het veroorloven maar vlogen er nauwelijks nog vliegtuigen. Daarnaast mochten we sommige landen zelfs niet eens meer in. Karlas reed (toen het weer mocht) met de auto naar Frankrijk. Een camping aan de kust met een groot strand. Met het plastic wat ze daar vond maakte ze de miniatuur installaties voor ‘Niet zo ver van je bed’. Het werden als vanzelf zomerse taferelen. De verschillende vormen en kleuren passen als puzzelstukjes bij elkaar. 

Een stukje wasknijper wordt een onderdeel van een glijbaan of een trap en een stukje pijp met een gat een bankje. Aangevuld met restvormen epoxy uit het atelier ontstaan kleine wereldjes. De wereldjes geven de toeschouwer een richting maar vooral ruimte om zelf een verhaal verzinnen, Karlas geeft enkel de aanzet.

‘Ver van je bed’ maakt onderdeel uit van een expositiereeks die een beeldend perspectief  biedt op de rol van internet in de artistieke praktijk en bevraagt tegelijkertijd de waarde van offline tentoonstellingsplekken. Karlas dacht hierbij direct aan instagram. De instagramwereld laat mooie afbeeldingen zien en zonder ergens echt geweest te zijn kun je alles volgen. Maar heb je het wel echt gezien? En wat heb je dan precies gezien? Heb je het dan wel écht ervaren? Door te spelen met schaal probeert Karlas je op het verkeerde been te zetten. Maar bij een tweede blik vind je al snel een ijkpunt. Het beeld wat gedeeld wordt op Instagram en websites zijn de foto’s van de installaties en alsof ze op deze manier in ruimteCAESUUR staan. Zo heeft Karlas van een poppenhuis haar eigen expositieruimte gemaakt. Maar in ruimteCAESUUR kun je de reis ‘all inclusive’ beleven.

De expositie was te zien op 5 september  t/m 23 oktober 2020.
Lees hier een interview met Karl over deze expositie en hens werk.

www.caesuur.nu
www.witterook.nu

Pink Paradise, 2020

Het feest der gemaskerden (2), 2020

Het feest der gemaskerden (3), 2020

Het feest der gemaskerden (4), 2020

Het feest der gemaskerden (6), 2020

Het feest der gemaskerden (7), 2020