Vreemde vogel (2021)

Vreemde vogel no.1
Vreemde vogel no.2

Materiaal: Purschuim, veren van verschillende vogelsoorten (uitsluitend gevonden in Leiden)

Deze sculpturen zijn gemaakt gedurende project 'Kennismakers', lees meer over dit project onder de foto's.

Over het werk:
“Het lijkt wel alsof je van alle straat-veren weer een heel dier hebt geprobeerd te maken. Een soort alternatieve preparatie/taxidermie.” “Ja, nou, nu je het zegt, inderdaad!”

Is een mens trouwens niet ook gewoon een dier? Of is een mens meer dan een dier? De meeste mensen zijn wel vreemde vogels. Of zijn vogels gewoon vreemde mensen?

Door de sculpturen ‘Vreemde vogel no.1’ en ‘Vreemde vogel no.2’ (2021) kunnen mens en vogel nu nog dichter tot elkaar komen. Het is een ervaring waarbij contemplatie en bezinning centraal staan.

Verdienen vogels in de stad niet meer respect en waardering? Enerzijds de kunst, de schoonheid van de veren en vleugels; het design, de vorm, de kleuren en patronen.

Anderzijds de fysieke eigenschappen vanuit het wetenschappelijk perspectief; de werking van vleugels, hoe het in elkaar zit en hoe licht het materiaal is. Maar ook het vermogen van vogels om zichzelf aan te passen aan het leven met ons in de stad.

Zowel de schoonheid als de treurigheid van het lot van veel vogels vind je terug in de vorm van de sculpturen: de dynamiek van het vallen waarbij de veren als een badminton shuttle omhoog wijzen, maar toch ook wel weer op een natuurlijke wijze gearrangeerd zijn. Daarnaast is er de toevallige, onbedoelde overeenkomst met de vorm en de kleur van de stad. Het grijs, zwart en wit net als de gebouwen. Waren duiven soms stiekem voorbereid op de stad?

Project ‘Kennismakers ‘(2021)

Stichting ROEM is een makers-collectief uit Leiden. In het najaar van 2021 werkte 7 makers van het collectief aan project 'Kennismakers' met als doel het stimuleren van kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. De makers van Stichting ROEM deden samen met WO-studenten van de Universiteit Leiden onderzoek vanuit een zelf gekozen onderwerp. Het samenspel van artistieke en academische onderzoeksmethoden zorgde voor een diepgravend onderzoek, met een inslag waardoor beide partijen zich verbreden op het onderwerp, van elkaar leren en samen creëren.

Onderzoek van Anna Heerdink en Karl Karlas:

'De veerkracht van vogels' (2021)

Het onderzoek begon vanuit een gemeenschappelijke interesse voor het natuurlijke versus het artificiële. Tijdens een stadswandeling vonden we veel veren en vroegen ons af, hoe gaat het nu eigenlijk met de vogels in de stad? We zijn dode vogels in de stad gaan documenteren en veren gaan verzamelen.
We deden desk research naar verlies van veren bij vogels en onderzochten verschillende doodsoorzaken van vogels in de stad. Een belangrijke bron van informatie was het vogelasiel regio Leiden die ons data gaf over de aantallen/soorten vogels die omkomen.