Phage (2019)

Gips, hout, karton, verfroller, en metaal.

De mens weet de natuur op talrijke manieren naar de hand te zetten, hoe groot of klein ook. Zichtbaar of onzichtbaar. De serie ‘Phage’ is geïnspireerd op de wetenschap en het gebruik van bacteriophages (phage) in geneeskunde bij mensen. (In het Nederlands; bacteriofagen of kortweg faag). Een bacteriophage of phage is een klein virus dat alleen een specifieke bacterie infecteert. Het is een virus dat een bacterie bestrijdt en zich blijft muteren zodat de bacterie niet resistent kan worden. Door deze eigenschap wordt het nu gebruikt als alternatief voor antibiotica omdat veel mensen daar resistent voor zijn geworden. In Nederland mag het nog niet worden toegepast als geneesmiddel. Experimentele behandeling met goed resultaat vond in maart 2017 plaats in het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Brussel op een Nederlandse patiënt, bij wie geen enkel resultaat op genezing kon worden geboekt met antibiotica. Datzelfde hospitaal leverde in 2019 ook de fagen waarmee een baby tijdens een levertransplantatie genezen werd van multiresistente bloedvergiftiging.

De lengte van een bacteriofaag ligt - inclusief kop en staart - tussen de 4 en 250 nanometer. Dat is minder dan de golflengte van zichtbaar licht, waardoor een faag niet met een gewone microscoop zichtbaar is.

De installatie / serie werken met als titel Phage is speciaal gemaakt voor de expositie ‘Two Thousand and Eighty-four’ in de pop-up expositieruimte Vensterbank in Leiden.